CRNI HLEB MOŽE BITI OPASAN!

sport2

Svedoci smo ovih dana vesti da Evropska unija namerava da zabrani konzumaciju girosa i kebaba u evropskoj uniji s obzirom da sadrže fosfate koji se dodaju mesu kao konzervansi a mogu biti štetni za organizam. Kod nas giros i kabab nisu tako često na meniju a nismo još ni u toj Uniji ! Ipak jedna druga namirnica, koja je svakodnevno na našim trpezama, može biti opasna po zdravlje a to je crni- integralni hleb.
Taman se nekako naš svet navikao da jede i crni-integralni hleb, nakon silnog ubeđivanja kako je zdraviji, bogatiji mineralima, vitaminima i neophodnim vlaknima, kad eto problema !
Ako se pri mlevenju integralnog brašna koristi nedovoljno osušeno i plesnjivo zrno žita, pšenice, ovsa, ječma, raži. . . . (što je u ovim mutnim vremenima moguće, s obzirom da takvo žito ima veoma nisku cenu jer je praktično otpad ) takva brašna sadrše otrovne proizvode plesnjivih gljivica – mikotoksine, među kojima aflatoksin ( poznat iz afere sa kontaminiranim kukuruzom pre dve godine ). Aflatoksin uspešno ,, preživljava ,, temperature kojima je izložen hleb u toku pečenja, tako da crni hleb spravljen od integralnog brašna plesnjivog žita, može biti veoma opasan ! Mikotoksini poput aflatoksina,su otrovne kancerogene materije koji mogu dovesti do pojave raka ! Rutinske kontrole kvaliteta hleba po ovom pitanju praktično ne postoje, Ako ne povedemo računa o crnom hlebu . . . . . . cno nam se piše !