GOJAZNOSTI

OPŠTI-DIJETETSKI-PROGRAM
Vrlo delikatnom problemu gojaznosti, koji je aktuelan svetski problem, u ovom Centru prilazi se posebno oprezno i studiozno.
Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je krajem dvadesetog veka proglasila epidemiju gojaznosti, ukazujući na ovaj gorući problem, koji kako samostalno tako i posredno, kao faktor rizika utiče, na nastanak mnogih bolesti, pre svega kardiovaskularnih (KVB )-bolesti srca i krvnih sudova. S obzirom da je područje Vojvodine u samom vrhu neslavne lestvice obolevanja od pomenutih bolesti, sprečavanje gojaznosti je od velikog značaja za zdravlje populacije s ovih prostora.

Rešavanje problema gojaznosti u ovom Centru, sprovodi se kroz mesečne tretmane. U cilju što uspešnijeg rešavanja problema po svim svetskim standardima i trendovima, nepohodan je u odredenom periodu konstantan kontakt sa pacijentom (raniji principi rada gde su pacijenti nakon dobijene dijete prepušteni sami sebi, nikada nije bio predmet rada ove ustanove). Sa svakim pacijentom se predhodno obavi razgovor u toku koga se potencijalni saradnici ( pacijent i lekar ) pre svega upoznaju.

Dosadašnja iskustva (25 godina uspešne privatne prakse) pokazala su da je uslov za moguću saradnju postojanje realnog motiva pacijenta i želja da se suoči sa objektivnim problemom koji je spreman da rešava. Ne postojanje pomenutog, znaci da je pacijent bez iskrenog postojanja svoje volje na bilo koji način prisiljen na rešavanje problema gojaznosti, što je najčešci kamen spoticanja. Praktično nepostojanje pomenutog motiva predstavlja uglavnom vitalni problem za saradnju. U toku prvog razgovora pacijent biva upoznat sa načinom rada i sprovođenju tretmana.

Prvi – informativni razgovori, imaju za cilj da se utvrdi realna osnova i potreban minimum uslova za otpočinjanje saradnje.
Oni obavezno predhode svakom mogućem tretmanu i ne naplaćuju se !

U toku tretmana, nakon iscrpne anamneze rade se i neophodne laboratorijske pretrage.

Centar je opremljen savremenom kompjuterskom laboratorijskom dijagnostikom. Za svaki parametar-analizu, dovoljno je svega kap krvi, uzete iz prsta, a rezultat je gotov za svega dva minuta. U sklopu pregleda obavlja se detaljan internistički pregled. Po potrebi se uključuju i subspecijalisti (kardiolozi, endokrinolozi, pulmolozi…). Vrši se obavezan neurološki pregled. Pored EKG-a u miru, po potrebi radi se ultrazvuk srca, stomaka, test opterećenja…

Rade se obavezna antropometrijska merenja, izračunavanje procenta ukupnog masnog tkiva, određivanje stepena uhranjenosti (BMI), kao i mogući aktuelni rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova (KVB), na osnovu referentnih svetskih studija Framingham, Procam, zahvaljujući postojanju specifičnog softvera. Nakon detaljne dijagnostike prilazi se izradi početnog dijetetskog režima uz konsultacije sa pacijentom, kako bi režim bio što prihvatljiviji za pacijenta a ujedno dovoljno delotvoran u smislu neophodnog smanjenja ukupne telesne mase. Takođe se prilazi određivanju neophodnog vida fizičke aktivnosti, prilagođene svakom pacijenta po vrsti, intenzitetu i afinitetu.

U toku mesečnih ciklusa, na svakih 7 dana, obavljaju se kontrolni pregledi u toku kojih se prati tok sprovođenja postavljenog dijetetskog režima, i koriguju novopostavljene osnove načina života i ishrane. Tako postavljene promene načina života i ishrane vode nastanku stvaranja novih zdravih- pravilnih navika u režimu života ishrane koje su jedini garant da će novostečeni izgled biti zadržan i u narednom periodu-budućnosti. Način promene stila života na kojoj ova ustanova studiozno i stručno radi već dugi niz godina doneo je značajne rezultate u vidu većeg broja pacijenata koji su uz našu pomoć rešili svoj problem. Reference koje su proistekle iz pomenutog, svrstavaju ovaj Centar u red vodećih po pitanju ove patologije na ovim prostorima, kao i šire van granica SCG, što potvrđuje sve veći broj pacijenata sa udaljenih destinacija.

anoreksija2